Solutii  competitive - service si consultanta

Cos cumparaturi 0
Cart 0

Sisteme solare

Un panou solar furnizeaza o energie alternativa, transformata in sursa de electricitate, caldura, apa calda, chiar si aer conditionat, cu un consum optimizat care nu afecteaza mediului inconjurator.

Panoul solar iti ofera posibilitatea utilizarii unei energii puternice si libere provenita de la soare. Pe parcursul unei ore soarele trimite catre pamant o cantitate de energie care acopera necesarul pentru un an.

In forma incipienta, panoul solar a fost inventat de catre fizicianul scotian James Dewar si prevedea un tub cu pereti dubli cu vid intre cei doi pereti, in 1893.

Tipuri panouri solare

Panourilor solare pot reduce amprenta de dioxid de carbon a gospodariei cu echivalentul a 88 de copaci plantati in fiecare an. Acestea sunt mai eficiente daca sunt amplasate cu fata direct catre soare, la un unghi optim. Insa, eficienta acestora depinde si de zona in care locuiesti si de conditiile meteo.

Panouri solare fotovoltaice

Panourile solare fotovoltaice sunt compuse din celule solare ce transforma energia solara in energie electrica, absorband particulele de lumina ajunse pe suprafata acestora.

Cantitatea de energie produsa de fotoni trece printr-un cablu de consum unde este utilizata sau stocata. Efectul fotovoltaic se aplica anumitor materiale care pot produce electricitate atunci cand sunt expuse razelor solare.

ouri solare fotovoltaice

In acest mod, panourile solare transforma energia luminoasa in curent electric continuu. Care este transformat de catre un invertor in curent alternativ care poate fi folosit in propria casa.

Excesul de energie electrica acumulat este stocat separat intr-o baterie de stocare si poate fi folosit ulterior, pe timpul noptii.

De obicei, panourilor solare sunt confectionate dintr-un strat transparent de plastic (cauciuc siliconat sau etilen vinil acetat) si contin numeroase celule solare conectate intre ele. Celulele solare sunt acoperite cu un geam de protectie pe suprafata expusa la soare. Materialele din care sunt compuse panourile solare au o durata de viata de cel putin 20 de ani.

Panourile solare fotovoltaice se clasifica astfel:

  • panouri solare monocristaline – au o nuanta de negru inchis si un grad sporit de eficienta. Acest tip de panou solar produc cea mai mare cantitate de energie, de patru ori mai multa decat celelalte tipuri de panouri solare, sunt durabile si pot fi amplasate chiar si pe portiuni mai mici.
  • panouri solare policristaline (multicristaline) – au o nuanta de albastru inchis, sunt mai putin rezistente la temperaturi ridicate. Desi sunt mai ieftine, au un grad scazut de eficienta
  • panouri solare cu strat subtire (Thin Film) – pot fi construite din siliciu amorf, seleniura de cupru indiu galiu, telurura de cadmiu. Acest tip de panouri sunt flexibile, au design placut, eficienta lor nefiind afectata de umbra sau caldura excesiva. Panourile solare cu strat subtire pot fi folosite pe suprafete mari
  • panouri solare hibride (cu strat amorf) – compuse din celule monocristaline au in spate un strat subtire de pelicula solara amorfa, care poate sa extraga mai multa energie solara, mai ales cand lumina este slaba. Panourile solare hibride pot sa transforme energia solara in energie electrica, dar si in apa calda, insa nu sunt recomandate pentru acoperisuri cu suprafete mari

Panouri solare termice

Panourile solare termice cunoscute si sub numele de colectori sau captatori termici capteaza energia solara si o transforma in energie termica, apa fiind agentul de incalzire principal. Panourile solare termice sunt recomandate in special toamna si primavara, iarna asigurand 60 – 80% din necesarul de apa calda, iar vara ajung pana la 100%.

Panourile solare termice se gasesc sub diferite forme sau marimi, sunt compuse din colectoare solare care capteaza energia solara si care incalzesc apa care ulterior circula in sistem prin intermediul unei pompe care are un consum redus de energie. Panourile solare termice pot fi folosite individual sau combinate cu alte sisteme de incalzire obisnuite.

panouri solare termice

Panourile solare termice se impart in doua categorii:

  • panouri solare plane – alcatuite din placi plane de cupru, acoperite cu un material special, care capteaza energia solara. Placile sunt amplasate pe o izolatie din fibra de sticla, intr-un cadru din aluminiu acoperite de un strat de sticla. Panourile solare plane sunt ideale pentru orice tip de clima si pot fi folosite pentru incalzirea apei menajere, dar si a piscinelor
  • panouri solare cu tuburi vidate – energia solara este captata prin tuburi vidate care pot fi presurizate sau nepresurizate. Fiecare tub este alcatuit din alte doua tuburi din sticla borosilicata, sudate intre ele, usor de intretinut si cu o eficienta ridicata. Panourile solare cu tuburi vidate se folosesc in perioada calda, in lunile martie – noiembrie.

Un panou solar fotovoltaic de 1 mp poate sa produca in medie 120 kW intr-un singur an. Agentul termic din instalatia solara termica ajunge la 120 grade Celsius, iar apa din acumulatorul termic ajunge la o temperatura de 90 grade Celsius. Se recomanda ca limita de temperatura sa nu depaseasca 55 de grade Celsius, pentru a evita depunerile de calcar.

Diferenta panourilor consta in dimensiunea acestora. Pentru o eficienta sporita a panourilor solare fotovoltaice este nevoie de o suprafata cat mai mare, in timp ce, pentru panourile solare termice, suprafata trebuie sa fie direct proportionala cu cantitatea de apa si caldura necesara pentru consumul casnic.

 

Add Your Comment

© 2020 Realizat de SmartBS.

© 2020 Realizat de SmartBS.