Solutii  competitive - service si consultanta

Cos cumparaturi 0
Cart 0

Climatizare

Necesitatea aparatului de aer conditionat

In zilele de vara, cand caldura devine insuportabila, aerul conditionat este o necesitate pentru confortul si randamentul populatiei, atat la servici, acasa sau in masina. Pe scurt,  aparatele de aer conditionat micsoreaza temperatura si umiditatea, transformand un mediu insuportabil intr-unul confortabil. Totodata aerul conditionat reprezinta un plus si pentru sanatate, cardiacii si batranii pentru care o zi caniculara este o amenintare reala pot trece cu succes peste aceasta provocare daca stau intr-un loc racit cu aer conditionat. Dar aparatele nu indeparteaza doar caldura, folosirea lor rationala duce la prevenirea poluarii, a prafului, polenului, implicit a alergiilor, crizelor de astm si bolilor respiratorii asociate poluarii.

 

Atentie! Trebuie retinut faptul ca toate problemele de sanatate care apar in urma expunerii la aerul conditionat nu sunt consecinta directa a aerului conditionat ci a modului in care acesta este utilizat. In plus, filtrele de aer, necuratate pot constitui o sursa ideala de germeni. Pentru a preintampina eventualele probleme cauzate de aerul conditionat este bine sa mentinem in camera in care lucram o temperatura constanta, adecvata organismului nostru, situata in jurul valorii de 20°C/racire si sa evitam, pe cat posibil, raza de actiune a respectivului aparat.
Aerul conditionat din incaperi, in cazul in care este facut corect, aduce mari beneficii vietii noastre sporind confortul si crescand capacitatea de munca.
Cu exceptia sezoanelor blande de primavara si toamna din ce in ce mai scurte, restul perioadelor au devenit suficient de agresive la noi in tara, cu ierni capricioase avand temperaturi intre -5°C/-25 °C si veri calduroase, cu temperaturi frecvente intre 35°C /42°C. Intervalele de timp cu temperaturi excesive pot aduce prejudicii mari sanatatii noastre mai ales daca in incaperile in care stam sau lucram nu sunt conditii corespunzatoare.

Aer conditionat

Beneficiile aerului conditionat:

– Aerul conditionat poate remedia impactul negativ asupra intelectului si activitati fizice, pe care le provoaca caldura excesiva.
– Imbunatateste nivelul de confort la locul de munca si acasa.
– Imbunatateste performanta la locul de munca.
– Aerul conditionat poate determina cresterea activitatii fizice si intelectuale.
– O temperatura mai scazuta reduce prezenta insectelor si a parazitilor.
– La o temperatura mai joasa, corpul transpira mai putin ceea ce reduce riscul de deshidratare.
– Un sistem de aer conditionat curat ajuta la excluderea alergeniilor externi cum ar fi polenul.
– In cazul in care instalatia de aer conditionat este buna si este bine intretinuta, reinnoieste si imbunatateste calitatea aerului.
De retinut:
– Spatiile cu aer conditionat ar trebui sa fie ventilate in mod regulat.
– Instalare si intretinerea profesionala este esentiala pentru ambele unitati, atat cea interioara cat si cea exterioara.
– Mentineti temperatura camerei intre 21°C si 25°C
– Incercati sa mentineti o umiditate medie intre 60 si 70%.

Controlul umiditatii

Climatizarea cu ajutorul aerului conditionat joaca un rol foarte important in controlul umiditatii. Dupa cum stim cu toti, un mediu umed este favorabil aparitiei mucegaiului, acarienilor si prafului care cauzeaza alergii. Aparatul de aer conditionat poate controla nivelul de umiditate, protejand oameni care sufera de diferite alergii.
Ventilatia este un alt factor important pentru o sanatate buna, aerul conditionat asigura aerul proaspat care la randul sau ofera protectie impotriva boliilor.
Este gresit sa credem ca aerul conditionat ne face rau, sau ne poate imbolnavi. Acest tip de gandire este gresita si daca doriti sa faceti cercetati pe aceasta tema veti vedea ca s-a dovedit contrarul. In cazul in care este intretinut corect va poate oferi doar un aer curat si beneficiile acestuia.

 

Confort.

S-a constatat ca oamenii se simt bine la o temperatura medie a pielii corpului de cca. 33°C, starea de inconfort termic apare cand aceasta temperatura se afla sub 31,6°C sau peste 34,4 °C. In timpul verii instalatia de aer conditionat ajuta la marirea ratei de eliminare a excesului de caldura al corpului, in timp ce iarna ajuta la micsorarea acestei rate. Indiferent de anotimp corpul nostru trebuie sa piarda caldura in exces produsa de metabolism.
Este interesant de stiut ca, daca temperatura corpului uman in profunzime, este de 37°C la suprafata pielii aceasta poate varia intre 5°C/40°C, in functie de temperatura, umiditatea si viteza cu care se misca aerul in jurul corpului.
Referindu-ne la apartamente clasice romanesti in care incaperile au inaltimi de 2,7–2,9 m aparatele de tip spli sunt cele mai convenabile.
In camere mai inalte se pot monta aparate de tip duct, ce permit transportul aerului in tavanul fals prin canale flexibile izolate termic, in cele mai potrivite locuri de introducere a aerului in incapere pentru a evita curentii de aer creati de amplasarea incorecta a spliturilor.
Este important sa calculam impreuna cu un specialist necesarul de frig al incaperii, pentru a alege puterea aparatului.

 

Sfaturi pentru ca aerul conditionat sa nu dauneze sanatatii

Aparatul sa fie pozitionat astfel incat curentii de aer sa nu bata direct spre corpul uman, acesta poate provoaca racirea locala a unor portiuni ale corpului, senzatiile de disconfort aparand atunci cand in incaperi aerul inconjurator are viteze mai mari de 0,25 m/s. Daca stiti ca va deranjeaza curentul, cumparati aparate mai mari, care va vor asigura necesarul maxim al incaperii la turatie medie sau chiar mica a aparatului.
Paralizia faciala, dureri la nivelul coloanei, nevralgii, contracturi musculare, lacrimarea si inrosirea ochilor, problemele dentare – oricare din acestea poate sa apara datorita unui aer montat necorespunzator si a unei diferente prea mari de temperatura fata de cea de afara.
Aerisiti incaperea zilnic! Split-urile clasice nu introduc aer proaspat in incaperi, acestea doar recircula aerul din incapere, racindu-l si dezumidificandu-l.
Filtrele, cu care sunt dotate split-urile, sunt realizate pentru incaperi relativ curate, cu praf putin, fara alte noxe, acestea trebuie curatate cat mai des posibil deoarece in cateva saptamani de utilizare devin sediu de alergeni si posibil de bacterii, ciuperci sau virusi.
Se evita montarea in camera copiilor, deoarece acestia sunt mult mai sensibili si nu se pot adapta la fel de repede la schimbarile de temperatura.

Pentru a ne bucura de beneficiile climatizarii incaperii si a nu suferi efecte secundare, se respecta urmatorul principiu: corpul uman se intalneste cu aerul insuflat de aparate numai dupa ce acesta a parcurs un drum cat mai lung, rasucindu-se practic pe 2-3 laturi ale incaperii. In acest fel, jetul de aer, insuflat de aparat isi micsoreaza energia cinetica prin frecarea de pereti, tavan, mobilier etc.

 

Studii facute in Statele Unite ale Americii au comparat din punct de vedere medical calitatea si durata de viata a doua comunitati: una in care localnicii au avut in case instalatii de aer conditionat si alta unde oamenii au trait in mod natural. Rezultatul a fost semnificativ, dar nu neasteptat: prima comunitate a avut in mod substantial mai multi oameni longevivi si mai sanatosi.

 

Reducerea riscului imbolnavirii

Pentru a reduce riscul de imbolnavire cauzat de agentii patogeni, poluantii din aerul interior, singura modalitate este controlul umiditatii aerului si a particulelor de aer, prin filtrarea acestora. O ventilatie corecta reduce cantitatile de poluanti nocivi, cum este cazul radonului sau a monoxidului de carbon si posibilitatile de dezvoltare a microorganismelor daunatoare sanatatii. Cu toate ca aproape in orice cladire se impune prezenta unui sistem de ventilatie, cei mai multi dintre noi nu luam in calcul intotdeauna aceste aspecte, temandu-ne de costurile de investitie, procesul de instalare, consumul de energie, in loc sa ne temem de prezenta si pericolul poluantilor in lipsa acestui sistem.
Cand vine vorba despre mentinerea unei stari de sanatate cat mai bune a organismului, ne gandim automat la o alimentatie sanatoasa si la un stil de viata activ. Probabil ca niciodata nu am considerat aerul un factor de risc pentru sanatatea noastra, iar daca am facut-o, ne-am oprit automat la aerul exterior poluat si ne-am consolat cu gandul ca cea mai mare parte a timpului il petrecem in spatii inchise: casa, birou, supermarket-uri, mall-uri.

 

Efectele aerului interior poluat asupra sanatatii

Aerul interior poate fi definit ca fiind aer exterior contaminat. Ceea ce respiram in interiorul cladirilor este un amestec de aer exterior si poluanti, dintre care cei mai frecventi sunt: aerosolii (praf, fum de tigara, polen), parul de animale, gazele (radon, monoxid de carbon), microorganisme (bacterii, spori de ciuperci, acarieni), chimicale, mirosuri. In plus, gradul ridicat de emertizare al cladirilor in care lucram sau locuim, datorat izolatiei termice si ferestrelor etanse favorizeaza mentinerea poluantilor in incinta si dauneaza sistemului respirator, imunitar si nervos.

 

Folosirea excesiva a aparatelor de aer conditionat este factorul declansator in aparitia problemelor de sanatate. In zilele caniculare, tranzitia rapida de la rece la cald streseaza foarte tare organismul, ii scade sistemul imunitar si poate provoca socuri ce ar putea pune viata in pericol. Pe de alta parte, utilizarea excesiva a aerului conditionat poate da dependenta si incapacitatea de mai suporta aerul cald de afara.

 

Alege correct

Alegerea unui aparat de aer conditionat eficient, care nu iti pune sanatatea in pericol si care nu iti da bugetul peste cap pe toata durata verii, depinde de cativa factori esentiali. De exemplu, un aparat de aer conditionat care nu este dotat cu filtre de purificare performante poate fi o adevarata crescatorie de bacterii, mucegaiuri sau ciuperci. Filtrele de purificare, BTU si clasa energetica sunt cele mai importante caracteristici de care trebuie sa tii cont cand alegi un aparat de aer conditionat.
BTU o prescurtare de la “British Thermal Units”, o unitate de masura britanica, indica puterea aparatului de aer conditionat si se raporteaza la numarul de metri patrati din camera in care urmeaza sa fie instalat.
Cu cat suprafata este mai mare, cu atat aparatul trebuie sa aiba mai multi BTU. Un aparat de calitate trebuie sa includa toate cele patru functii specifice: racire, incalzire, dezumidificare si ventilare. La acestea se mai adauga diverse filtre pentru purificarea aerului si o serie de functii si posibilitati de programare.
In prima etapa, trebuie sa iei in calcul caracteristicile spatiului: cate ferestre sunt in camera, daca exista perdea de vegetatie (copaci, gradini), la ce etaj este situat apartamentul, cate aparate electrocasnice sunt instalate in camera si cate persoane petrec mult timp in incapere. Atat aparatele, cat si oamenii sunt surse importante de caldura, care pot influenta necesarul putere al aparatului.

 

Dezinfectarea aparatului de aer conditionat

Un aparat de aer conditionat neintretinut, poate duce la aparitia si raspandirea in spatiul de locuit a unor microorganisme periculoase sanatatii cum ar fi Legionella pneumophila. Un aparat de aer conditionat curatat si dezinfectat creeaza o atmosfera curata, in conditii de maxima siguranta.
Din punct de vedere al igienei , aerul influenteaza sanatatea atat prin compozitia sa chimica, cat si prin proprietatile sale fizice (temperatura, umiditate, curenti de aer, presiune). In ceea ce priveste compozitia chimica distingem influenta exercitata asupra sanatatii de variatii in concentratia componentilor normali, cat si actiunea pe care o exercita prezenta in aer a unor compusi straini.
Daca simtiti miros de mucegai in timpul functionarii aparatului de aer conditionat, trebuie executata o curatare a turbinei interioare, a unitatii interioare si o igienizare, pentru ca aparatul sa nu mai imprastie in aerul din spatiul racit spori de mucegai.
Conform studiilor de specialitate, in interiorul locuintelor, aerul este mai poluat de pana la 10 ori fata de aerul din exterior, ducand la modificari ale starii generale de sanatate ca urmare a expunerii la agenti poluanti. Aceste modificari se pot traduce in ordinea gravitatii prin: scaderea puterii de munca, lipsa de concentrare, stare permanenta de oboseala sau in cel mai rau caz aparitia unor boli grave la sistemul respirator.

 

In timpul functionarii prin aparatul de aer conditionat tranziteaza un volum de mare de aer, praf, microorganisme, fum de tigara, etc. Din aceasta cauza, la peste doi ani de functionare aparatul dvs. de aer conditionat devine un inamic al sanatatii dumneavoastra.
Este indicat sa efectuati o dezinfectare la aparatul de aer conditionat cu o firma specializata in aparate de aer conditionat, prevenind astfel probleme de sanatate si prelungind sensibil durata de viata a aparatului.

Reviziile periodice aer conditionat

Este mai bine sa prevenim o defectiune decat sa o reparam. In cazul instalatiilor de climatizare in urma studiilor efectuate s-a dovedit ca este mult mai ieftin sa intretinem corespunzator un aparat de aer conditionat, in perioada de garantie cat si postgarantie prin revizii periodice, decat sa fim nevoiti sa facem cheltuieli majore in cazul unor defectiuni ce apar datorita neintretinerii corespunzatoare.
Pe scurt, va spunem ca puteti mari considerabil, cu pana la 50% durata de viata a unui aparat de aer conditionat in cazul in care acesta beneficiaza de inspectii periodice, lunare sau trimestriale.
Pentru aparate de aer conditionat tip split, caseta, duct si convertibile cercetari recente efectuate la Centrul de Siguranta, Sanatate si Mediu Inconjurator din Marea Britanie au aratat ca aerul din interiorul incintelor noastre este, probabil, de 10 ori mai poluat decat cel din exterior, de aceea este de o importanta vitala efectuarea intretinerii preventive si corective a aparatelor de aer conditionat, atat pentru cele comerciale precum si pentru cele de uz domestic.
Prin operatiunile de intretinere se elimina praful, acariile sau agentii externi. Acestia reprezinta, conform specialiatilor americani de la Asociatia Medicala Americana pana la 50 % din principalele cauze pentru toate problemele noastre de sanatate. Se stie ca alergenii sunt suma substantelor straine care, introduse in organism (de ex. prin respiratie), produc alergii, adica majoreaza patologic sensibilitatea organismului, inducand imbolnavirea acestuia. Ca atare persoanele care sufera de alergii, asmaticii sau cu probleme respiratorii sunt cei mai afectati de aerul conditionat necorespunzator.
Intretinerea aparatelor de aer conditionat presupune:
•Curatarea filtrelor este o conditie esentiala pentru ca aparatul de aer conditionat sa aibe eficienta ridicata (Controlul filtrelor de aer trebuie facuta la 6 luni, iar in cazul mediilor poluante se va face la 4 luni)
•Curatarea aparatului de aer conditionat verificandu-se:
-existenta eventualelor oxidari;
-starea de curatenie a vaporizatorului (aceasta realizandu-se cu ajutorul compresorului de aer, iar igienizarea acestuia se face cu ajutorul unui spray antibacterian);
-in cazul unitatii externe daca bateria este infundata cu diverse resturi si impuritati;
-starea de curatenie a componentelor unitatii interne si a celei externe;
•Diagnosticarea starii de functionare a unitatilor interna si externa prin verificarea compresorului, starea traseului frigorific, parametrilor agentului frigorific, starea racordurilor.

 

Implicatiile unui aer conditionat neingrijit

Un sistem de aer conditionat neintretinut, poate eventual sa promoveze cresterea si raspandirea de microorganisme, cum ar fi Legionella pneumophila. In schimb, aerul conditionat, inclusiv sistemul de filtrare, umidificare , de racire, dezinfectie, etc, pot fi folosite pentru a furniza o atmosfera curata, in conditii de siguranta.
Din punct de vedere al igienei , aerul influenteaza sanatatea atat prin compozitia sa chimica, cat si prin proprietatile sale fizice (temperatura, umiditate, curenti de aer, presiune). In ceea ce priveste compozitia chimica distingem influenta exercitata asupra sanatatii de variatii in concentratia componentilor normali, cat si actiunea pe care o exercita prezenta in aer a unor compusi straini.
Daca simtiti miros de mucegai in timpul functionarii trebuie executata o curatare a turbinei interioare a unitatii interioare si o igienizare, pentru ca aparatul sa nu mai imprastie in aerul din spatiul racit spori de mucegai.

 

Aerul conditionat – bun sau rau pentru sanatate

Multi oameni spun ca nu se simt bine in incaperile in care aerul este conditionat, dar accepta acest lucru deoarece chiar si asa este mai bine sa stai in aer racoros si oarecum mai putin umed decat in infernul unei zile caniculare. Una din probleme si cea mai evidenta este faptul ca un curent de aer rece ne poate imbolnavi. Este adevarat, dar acest aspect poate fi evitat prin reglarea nivelului de functionare sau prin directionarea paletelor pentru a nu ne afla in directia curentului de aer rece.
Aparatul de aer conditionat, asa cum este el folosit de obicei, nu este altceva decat un radiator precum cel de autoturism care este racit printr-un procedeu specific iar aerul din interiorul incaperii este trecut prin acest radiator si racit. La prima vedere nu este nimic in neregula, dar procesul are loc cu geamurile inchise, pentru a face economie de energie prin izolarea termica a incaperii si astfel aerul este trecut multe ori in continuu, prin acest radiator rece.
La fiecare trecere aerul cedeaza o parte din proprietatile sale special, astfel dupa o vreme aerul este saracit in mod serios si ajunge sa nu mai ofere mare lucru, acel sentiment de aer proaspat.

 

Solutia pentru rezolvarea problemelor legate de calitatea aerului conditionat

Puteti constata cu usurinta ca atunci cand aerul conditionat functioneaza cu recirculare, dupa destul de putin timp nu va mai place sa respirati aerul din interior, pe cand in situatia in care aerul racit este preluat din exterior, el este chiar foarte placut. Puteti face un experiment simplu, daca aveti automobil cu aer conditonat. Exista un buton la fiecare automobil care permite ca ventilatia sa se faca cu aer preluat din exteriorul automobilului sau din interiorul automobilului, prin recirculare. Puteti constata cu usurinta ca atunci cand AC-ul functioneaza cu recirculare, dupa destul de putin timp nu va mai place sa respirati aerul din interior, pe cand in situatia in care aerul racit este preluat din exterior, el este chiar foarte placut.
Solutia, pentru incaperile in care traim si care sunt racite cu aer conditionat este ca acestea sa fie setat pentru a nu recircula aerul din interior si sa il preia de fiecare data din exterior si sa il introduca inauntru, dupa ce a fost racit. Astfel avem parte de un aer proaspat din exterior, filtrat si dezumidificat in caz de nevoie, pentru a ne spori confortul din interior in deplina siguranta.

 

Aerul conditionat este sanatos pentru copii?

Aerul conditionat pare a fi cea mai buna modalitate de a-l ajuta pe micutul tau sa se racoreasca si sa se odihneasca bine  in zilele si noptile extrem de calduroase si cu umiditatate ridicata. Intrebarea este daca exista riscul ca acesta sa raceasca, avand in vedere ca bebelusii sunt foarte sensibili. Vom vedea care sunt argumentele pro si contra utilizarii unui aparat de aer conditionat in camera bebelusilor si cum sa il folosim corect.
Medicii pediatri sunt de parere ca o camera in care se afla un aparat de aer conditionat este mai sigura pentru sanatatea bebelusului decat o incapere calduroasa, lipsita de ventilatie si cu o umiditate ridicata.
Medicii pediatri recomanda folosirea aerului conditionat pentru a face fata temperaturilor extreme indiferent de varsta copilului insa atrag atentia asupra folosirii corecte. In primul rand, aparatul de aer conditionat trebuie instalat pe hol si se vor lasa usile deschise.
Cu toate acestea, avand in vedere ca bebelusii racesc foarte repede, aerul conditionat trebuie folosit corect si cu masura. Medicii pediatri sustin ca temperatura ideala in camera bebelusilor este cuprinsa intre 24-25°C, iar aerul conditionat nu trebuie sa bata inspre micuti.
Aparatul de aer conditionat poate fi pornit fara probleme, la o temperatura de minimum 24-25 de grade, cu conditia ca micutul sa nu se afle in acea camera.
Avantajele folosirii aerului conditionat
Principalul avantaj al utilizarii aerului conditionat este acela ca el ajuta la racorirea unui incaperi in care este foarte cald. In plus, pielea beblusilor se irita foarte tare atunci cand este foarte cald si cand umiditatea este crescuta, iar cea mai buna solutie pentru preveirea iritatiilor pielii este ca micutii sa stea intr-o incapere bine ventilata cu ajutorul aerului conditionat sau ventilatorului si sa fie imbracati in haine lejere , din bumbac.
Dezavantaje
Principalele dezavantaje ale utilizarii aerului conditionat sunt curentul si dificultatea de a seta temperatura potrivita. Din cauza faptului ca bebelusii racesc foarte usor, setarea temperaturii aerului conditionat trebuie monitorizata mereu, mai ales cand afara exista variatii de temperatura si umiditate.

 

Protejarea sanatatii nervoase

Pastrarea unei temperaturi racoroase in incaperi sau autovehicule sporeste confortul psihic necesar unei activitati normale a intregului organism, care este scutit astfel de efortul suplimentar de acomodare. Studii recente efectuate de eco-fiziologii austrieci au aratat ca verile anormal de calde, pot determina alterari ale unor functii nervoase. Acest lucru se datoreaza supraincalzirii unor zone din sistemul nervos, din cauza activitatii intr-un mediu cu temperaturi ce depasesc numai 29°C la umbra. Din acest motiv este recomandat ca la orice loc de munca in care activitatea este stresanta sau foarte intensa, aerul conditionat sa fie pornit, pentru a pastra o temperatura confortabila, intre 20 si 22°C. De asemenea, in locurile in care activitatea nu permite pauze mai lungi de cinci minute, aerul conditionat trebuie sa pastreze o temperatura constanta, de preferat in jurul valorii de 22°C. Scaderea sau cresterea temperaturii poate creste stresul, efectul fiind nefavorabil atat pentru sanatatea angajatilor, cat si pentru productivitatea si calitatea muncii.

 

Mentine concentrarea

In conditiile unei veri in care zilele caniculare sunt foarte frecvente, creierul isi concentraza o uriasa parte din energie pentru a face fata problemelor provocate de caldura. Astfel, zonele din scoarta cerebrala implicate in gandire sunt deseori ignorate si mai putin irigate. Din acest motiv, biopsihologia moderna considera ca un examen sustinut vara intr-o sala neintretinuta termic cu aer conditionat nu testeaza decat capacitatea de acomodare la caldura a candidatului si 50% din capacitatea reala de memorare si sinteza. Folosirea aerului conditionat are drept efect chiar cresterea medie cu 12-13% a vitezei de gandire. Astfel, reactia creierului va fi o usoara stare de alerta, ca urmare a contactului cu aerul rece.

 

Organismul se reface in timpul somnului

Folosirea aerului conditionat cu o ora inainte de culcare are un efect benefic deosebit asupra proceselor de instalare a somnului. Se stie ca frigul are efect sedativ si chiar hipnotic pentru cei obositi. Temperatura mai scazuta a aerului respirat in ultima ora dinainte de culcare actioneaza specific asupra hipotalamusului, zona a creierului implicata atat in acomodarea la cald, cat si in controlul somnului. In realitate, este vorba de un mecanism biologic foarte vechi, mostenit de la stramosii nostri care traiau la liziera padurilor. unde seara aerul se racea. Ca urmare, expunerea la racoare in serile de vara actioneaza cel mai natural si sanatos mecanism al reglarii somnului.

Add Your Comment

© 2020 Realizat de SmartBS.

© 2020 Realizat de SmartBS.